LÄGESRAPPORT VECKA 45
Valet förra tisdagen dominerar fortfarande nyhetsrapporteringen här i USA, där det finns en del udda frågor som jag tror inte alla i Sverige känner till.
I Alaska har valet till Senaten inneburit att det krävdes omräkning av Lisa Murkowskis röster. Anledningen är att hon var en så kallad ”write-in candidate”, vilket innebär om jag har förstått saken rätt, att det inte fanns några förtyckta valsedlar, utan väljarna måste skriva hennes namn. Problemet är att det är lätt att stava fel och i stället skriva Mirakovski eller Murakovski eller Mirakowski eller någon av de andra 147 personer som hennes politiska motståndare har hittat i Alaska som har liknande namn. De menar att väljarna lika gärna kan ha avsett någon av dem. Som jag har sagt tidigare: politik är inte alltid så vackert.
De hölls också en del folkomröstningar i samband med valet. I Pittsfield hölls en folkomröstning som handlade om kvinnor skulle få vara topless. Svaret blev ett ännu större rungande nej än vår egen EURO-omrösning. Förslaget röstades ned med rösterna 6.855 mot 2.934. Jasägarna erkände efteråt att de hade ställt frågan fel då den formulerades på följande sätt: ”females of any age may be unclothes from the waist up in public anywhere males may be, including in print and on film”. Detta skrämde en del väljare. Michelle Jester uttalade sig i media och frågade vem som vill att ens dotter ska ”walking down the street topless.”

Ja-anhängarna borde ha lärt sig av vår kärnkraftsomröstning, där poängen med tre alternativ gör att många röstar på linje två, trots att det är ett Ja-alternativ . Hade de haft en fråga till om topless enbart på badstranden hade de kunnat gå vägen.
Att folkomröstningen om topless hölls då temperaturen låg runt fem
grader kan också ha spelat in.
I morgon är det Veteran Day här i USA. Det innebär att alla som deltagit i krig ska hedras. Min dotter fick i läxa att intervjua en veteran, vilket blev problem eftersom vi inte känner någon här som har varit i krig. Till slut kom vi överens om att jag fick bli nödlösningen. Eftersom Sverige inte har varit i krig på 200 år kan jag inte säga att jag direkt erfarenhet av något krig, men jag har gjort lumpen i Kungsängen, där vi i åtminstone lekte krig. Vi hoppades att det skulle räcka för läraren Mr C.
Jag försökte styra dotterns frågor, så hon inte skulle fråga vad jag hade för huvuduppgift i militärtjänsten, då jag var övertygad om att chef för städpatrullen inte skulle imponera på Mr C. Dessutom ville jag inte svara på mitt betyg, eftersom det var sämre än min lumpenkompis, som snodde dynamit och senare dömdes till tio månaders fängelse.
Nästa vecka kommer jag att rapportera om Mr C godkände arbetet.
Thomas