Lägesrapport vecka 46

Så här års uppskattar man som utlandssvensk särskilt att slippa novembermörkret hemma.

I svenska tidningar kunde jag läsa att amerikanska tidningar rapporterade om att Mona Sahlin har avgått. I amerikanska tidningar hittade jag däremot ingenting alls om det.

Och när det gäller förra veckans stora nyhet om att USA eventuellt har ägnat sig åt övervakning från den amerikanska ambassaden i Sverige har jag inte heller sett en enda liten artikel. Jag har tagit upp frågan med människor som bor här – inte någon har hört talats om det.

Naturligtvis handlar det om en kollektiv bojkott av amerikanska journalister mot vårt land. Det tycker jag är oerhört upprörande.

Ännu mer upprörd blev jag när jag läste om att de filmade människor utanför den amerikanska ambassaden, oavsett om det är lagligt eller inte. Det kan nämligen innebära att jag själv finns på någon film nu. Och inte bara det, på filmen kan det se ut som jag tränger mig. I somras hade jag nämligen ett inbokat möte med en amerikansk tjänsteman i samband med vår visumansökan. När jag kom dit stod det ett trettiotal ungdomar bakom ett rep i kö. Eftersom jag hade en tid att passa var jag tvungen att gå förbi ungdomarna. Nu kanske det alltså finns på film!

Dessutom har jag alltid varit övertygad om att nyttan med övervakning är djupt överdriven.
Thomas

ps Eftersom min dotters lärare Mr C själv är veteran ansåg han att min svenska militärtjänst inte dög för att jag skulle kallas veteran. Då passade min dotter på att intervjua honom själv i stället. ds